1. Täckodla - lägg gräsklipp, gamla löv, sådant som du beskär och annat organiskt material på jorden runt din odling, rabatter, buskar och träd. Detta gör att jorden håller sig fuktig eftersom den inte utsätts av solens starka strålar. Exempelvis gräsklipp innehåller dessutom mycket kväve och ger dina växter näring under sommaren.
2. Använd fiberduk - den bibehåller också fukten i jorden och skyddar dessutom de små plantorna för att brännas på solens starka strålar. När du vattnar, låt fiberduken ligga kvar eller lägg på den direkt efter du vattnat så behålls fukten i jorden längre.
3. Vattna med guldvatten - Då späder du ut mängden vatten som behövs och du ger dessutom näring till dina växter.
4. Tid för att vattna - vattna tidiga mornar och sena kvällar för att minska effekten av att vattnet avdunstar, utan istället sipprar ner till plantorna rötter.
5. Samla upp regnvatten - samla upp så mycket regnvatten du kan. Exempelvis genom att sätta vattentunnor vid stugans stuprör men även på din bod. Det är bra att ha en liten vattenreserv för att kunna vattna med. Särskillt bra om kommunen skulle säga att vi har bevattningsförbud om vattennivån i kommunens brunnar skulle vara låg.
6. Vänta med att klippa gräset - Klipp inte gräset när det är såhär varmt. Då kommer det att torka ut / bli bränt av solen. Då vill vi gärna få den grön igen och då behöver vi använda vatten... så vänta istället några extra dagar eller klipp gräset men på ett högt läge.
7. Vattna med ditt diskvatten - Om det blir vattningsförbud, vissa kanske redan gör det, andra inte. Vattna med ditt diskvatten. Rabatter, buskar och träd går bra att vattna med diskvatten. (Om du inte redan har 100% biologiskt nedbrytbart diskmedel och tvål så är det dags att skaffa det )
Det var mina tips på att hushålla lite med bevattningen nu när det är så varmt.
Hoppas det kan hjälpa någon att hålla sin odling fuktig i värmen.
/Louise
Den största fördelen med att använda regnvatten istället för kranvatten är att det inte kostar pengar. Det är gratis, om man räknar bort kostnader för bevattningskärl.
En annan stor fördel är att det är bra för miljön.
Många växter, både inom- och utomhusväxter föredrar regnvatten. Växter som rhododendron, hibiskus, ljung, hortensia, kamelia, azalea och silverkalla vattnas med fördel med regnvatten.
Urin och latrin från människor har sedan
gammalt utnyttjats som växtnäringsmedel – troligen i tusentals år.... Läs mer om hur du själv gödslar din kolonilott med detta utmärkta gödningsmedel, eller ladda ner PDF:en för utskrift, dokumentet är utgivet av Riksförbundet Svensk trädgård
Hönsgödsel
passar kål, purjolök, pumpa, squash och vitlök. Blanda ned hönsgödseln i jorden på våren
Kogödsel
passar rotfrukter, bladgrönsaker och dill. Det går även att odla pumpa och squash i jord som gödslats med kogödsel men har du även hönsgödsel att lägga i jorden så kan det ge lite extra skjuts. blanda kogödseln i jorden på våren. Odlar du i pallkrage, fyll pallkragen med en blandning av hälften kogödsel och hälften planteringsjord.
Benmjöl
passar fleråriga växter bäst. Gödsla gärna unga bärbuskar och fruktträd med benmjöl och även blomsterlök vid plantering såväl höst som vår.
Blodmjöl
passar extra bra till bland annat kål, sallat, spenat, purjolök och selleri. Blodmjöl är mycket snabbverkande och tillförs med fördel i små och upprepade givor (doser).
Flytande näring
Att vattna med när grönsakerna kommit upp några centimeter ur jorden, då är det smidigast att näringsvattna för att tillföra grödorna rätt mängd näring på djupet.
Naturligt gödsel
Lövmull
Samla ihop löv på hösten och kör över med gräsklipparen. Mylla ner i jorden pallkragar och trädgårdsland eller spara i säck för nästkommande år.
Gräsklipp
Gräsklippet är näringsrikt och fungerar både att mylla ner i jorden och att täcka jorden med. Gräsklippet håller också undan ogräs om du lägger lite mellan plantorna samtidigt som det bidrar med näring.
Nässelvatten
Lägg nässlorna i blöt i vatten och låt dem jäsa under lock i en vecka. Rör runt i blandningen med några dagars mellanrum så att det blandar sig ordentligt. Efter en vecka luktar blandningen illa men det är en dunderkur för din odling! En bra tumregel är att blanda en del nässelvatten med nio delar vatten och vattna dina växter med blandningen.