Kreativa kolonister

Kreativa kolonister

Här kommer att presenteras den kreativitet som medlemmar i vår koloniförening besitter. Om du är medlem i koloniföreningen, och vill berätta om just din kreativitet och ditt skapande, är du välkommen att lämna en kort beskrivning av just din kompetens, och kanske några bilder.

Jörgen Gucco Sundelin


Bildkonstnär som företrädesvis målar, men också fotograferat dokumentärt, bröllop mm. Mitt måleri utgår från färgnyanser i lövverk, och de färgskiftningar som uppstår när solen silas genom bladen. Mina målningar är uttryck för känslotillstånd, men det är i i betraktarens ögon det beror. Besök gärna min hemsida för mer information. 

Jag lärde mig gilla läget - ett finskt krigsbarn minns
Veikko Keteli var ett av omkring 70 000 finska krigsbarn som evakuerades undan kriget till Sverige. Han föddes i finska Borgå 1941. Pappan dog när pansarfartyget Ilmarinen sprängdes av en mina samma år. Barndomstiden växlade mellan fosterföräldrarnas bondgård i Småland och den arbets- och bostadslösa mamman i efterkrigstidens Finland – som finnpojke i Sverige och svenskunge i Finland. En tid av både kaos och kamp, men Veikko följer maximen Det är aldrig försent att få en lycklig barndom. Bara att gilla läget.

Han läste tidigt och mycket; där fann han dörrar till andra världar och han insåg hur stor världen var. 

Vi får följa evakueringen, barndomens lek, skolgången i både Finland och Sverige, förälskelserna, församlingen, krigstjänsten i ett finskt tidigare dödsläger och svartlistningen som fackligt och politiskt aktiv elektriker i Sundsvall.

Veikko blev så småningom Norrskensflammans korrespondent i Moskva och upplevde såväl förhoppningarna runt Gorbatjov som katastrofen i Tjernobyl och kriget i Afghanistan. Terrorattacken på Utøya drabbade hans egen familj. Som åttiårig pensionär i Oslo, med fem barn och med barnbarn runt om i norra Europa, har minnet stärkts av många och långa samtal med författaren och kolonisten Åke Johansson.


Åke Johansson bor i Sundsvall, men växte upp i Karlskrona och Malmö.

Pensionerad järnvägare. Tidigare varvsarbetare. Aktiv i Vänsterpartiet, är ersättare i riksdagen, vice ordförande i Stadsbyggnadsnämnden samt ersättare i kommunfullmäktige. Var tidigare fackligt aktiv i SEKO kring, förutom normala fackliga uppgifter och järnvägsfrågor, arbetsplatsbibliotek och andra läs- och skrivfrämjande verksamheter. Kvar som facklig utbildare på ABF.

Författare och skribent. Läsenär som Ove Allansson. Färdas både genom att resa och läsa. I historien och i andra kulturer. Karl Östmans, Ahlins och Frida Steenhoffs böcker från ett äldre Sundsvall och figurer från Dennis Lehanes Boston och Siba Shakibs Afghanistan samsas i arbetets bibliotek och blir mina medresenärer i livet. Liksom Strindberg, Sara Lidman, Henning Mankell m fl.

Efter boken Järnvägsliv, på En bok för alla 2006, med texter av mina favoritförfattare, gav jag 2009 ut boken Trainspottern och andra berättelser, på förlaget Ord&Visor. Berättelser från spåren jag följer. Där färdas människor i en blues som dagligen spelas upp framför mina och andras ögon och öron. Det finns många anledningar att dra en blues. Och ibland snor jag (ihop) en historia.


Referat: Bokhandlarn Lennart Bergström Vängåvans bok & papper

Köp boken signerad av Åke till ett förmånligt pris