Jörgen Gucco Sundelin
Jag lärde mig gilla läget - ett finskt krigsbarn minns
Veikko Keteli var ett av omkring 70 000 finska krigsbarn som evakuerades undan kriget till Sverige. Han föddes i finska Borgå 1941. Pappan dog när pansarfartyget Ilmarinen sprängdes av en mina samma år. Barndomstiden växlade mellan fosterföräldrarnas bondgård i Småland och den arbets- och bostadslösa mamman i efterkrigstidens Finland – som finnpojke i Sverige och svenskunge i Finland. En tid av både kaos och kamp, men Veikko följer maximen Det är aldrig försent att få en lycklig barndom. Bara att gilla läget.
Han läste tidigt och mycket; där fann han dörrar till andra världar och han insåg hur stor världen var.
Vi får följa evakueringen, barndomens lek, skolgången i både Finland och Sverige, förälskelserna, församlingen, krigstjänsten i ett finskt tidigare dödsläger och svartlistningen som fackligt och politiskt aktiv elektriker i Sundsvall.
Veikko blev så småningom Norrskensflammans korrespondent i Moskva och upplevde såväl förhoppningarna runt Gorbatjov som katastrofen i Tjernobyl och kriget i Afghanistan. Terrorattacken på Utøya drabbade hans egen familj. Som åttiårig pensionär i Oslo, med fem barn och med barnbarn runt om i norra Europa, har minnet stärkts av många och långa samtal med författaren och kolonisten Åke Johansson.
Åke Johansson bor i Sundsvall, men växte upp i Karlskrona och Malmö.
Pensionerad järnvägare. Tidigare varvsarbetare. Aktiv i Vänsterpartiet, är ersättare i riksdagen, vice ordförande i Stadsbyggnadsnämnden samt ersättare i kommunfullmäktige. Var tidigare fackligt aktiv i SEKO kring, förutom normala fackliga uppgifter och järnvägsfrågor, arbetsplatsbibliotek och andra läs- och skrivfrämjande verksamheter. Kvar som facklig utbildare på ABF.
Författare och skribent. Läsenär som Ove Allansson. Färdas både genom att resa och läsa. I historien och i andra kulturer. Karl Östmans, Ahlins och Frida Steenhoffs böcker från ett äldre Sundsvall och figurer från Dennis Lehanes Boston och Siba Shakibs Afghanistan samsas i arbetets bibliotek och blir mina medresenärer i livet. Liksom Strindberg, Sara Lidman, Henning Mankell m fl.
Efter boken Järnvägsliv, på En bok för alla 2006, med texter av mina favoritförfattare, gav jag 2009 ut boken Trainspottern och andra berättelser, på förlaget Ord&Visor. Berättelser från spåren jag följer. Där färdas människor i en blues som dagligen spelas upp framför mina och andras ögon och öron. Det finns många anledningar att dra en blues. Och ibland snor jag (ihop) en historia.
Referat: Bokhandlarn Lennart Bergström Vängåvans bok & papper
Köp boken signerad av Åke till ett förmånligt pris